18. srpen 1967 – narození Roberta Záruby

Dnes slaví své třiapadesáté narozeniny sportovní komentátor a vysokoškolský pedagog Robert Záruba.

Záruba vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze a už od roku 1990 je zaměstnancem České televize (ČT). V roce 2000 krátce přešel do týmu TV Nova, ale po půl roce se vrátil zpět do ČT, kde pracuje doposud. Záruba komentuje hlavně hokejová utkání českého reprezentačního mužstva, ale během své kariéry komentoval i baseball, softbal, florbal a v roce 2006 komentoval i Mistrovství světa ve fotbale.

Působil jako redaktor v pořadu Branky, body, vteřiny. Před sedmadvaceti lety založil hokejový pořad Buly, ten se vysílá dodnes pod názvem Bully – hokej živě. Spolupracoval na více než sto sportovních dokumentech. Mimo jiné přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze předmět Sportovní televizní žurnalistika, je autorem dvou knih: Přepište dějiny! a Dominik Hašek: Chytám svůj život.

V roce 1990 obdržel Záruba Zvláštní cenu Českého literárního fondu za diplomovou práci na téma „Historie Hlavní redakce tělovýchovy a motorismu ČST Praha“, o devět let později získal Novinářskou křepelku Českého literárního fondu a také je držitelem diváckých sen Týtý za roky 2003 a 2004.

Přidat komentář